Afgeronde weekopdrachten

Weekopdracht 15:

De 100 dagen zijn voorbij!
Weekopdracht 14:

Wat zit er nog in jouw restafval.? Hoe kunnen wij het afvalscheiden verbeteren?


Beste deelnemers, De laatste samenvatting van onze 100 dagen hebben wij zojuist gemaakt. Heel erg leuk deze reacties, want hieraan kunnen wij zien dat alles (op een paar kleine puntjes na) wat wij ku...


Beste deelnemers,

De laatste samenvatting van onze 100 dagen hebben wij zojuist gemaakt. Heel erg leuk deze reacties, want hieraan kunnen wij zien dat alles (op een paar kleine puntjes na) wat wij kunnen scheiden ook werkelijk gescheiden wordt. De producten die overblijven, kunnen wij soms aanpassen d.m.v. ons koopgedrag.

koffiecupjes (Kunnen via een zak van Nespresso verzameld worden en ingeleverd bij de MCD of retour naar Nespresso), papieren zakdoekjes (stoffen zakdoekjes), keukenpapier, cups van waxinelichtjes (mogen in het PMD), afgekeurde of knipsels van foto's, oude vaatdoekjes (textiel container), samengesteld verpakkingsmateriaal, verpakking van coffeepads, verpakking van bitterkoekjes, volle stofzuigerzak, luiers, tandenborstel, kaaskorsten (zonder plastic in het gft), wattenstaafjes, wattenschijfjes, kattengrit (er bestaan biologische kattenbak korrels), chips zakken, bananenschillen (mogen in het gft door de “juiste verwerking composteert het wel), pluis droger, bakpapier, restje brood (gft), papier van boter, zakjes van kattenvoer, dameshygiëne, sauszakjes. 

Nu is afvalscheiden ook afhankelijk van je persoonlijke situatie en de mogelijkheden die geboden worden om het te kunnen scheiden. Wat is er nodig om afval scheiden te verbeteren? Dit was ook een vraag uit deze weekopdracht. Onderstaand hebben wij voor jullie alle reacties en opmerkingen verzameld.

 

 • Het scheiden van 'grondstoffen' moet gemakkelijker gemaakt worden voor de burger.
 • Bij hoogbouw bijvoorbeeld bij Palladio, in Ridderkerk kunnen de bewoners binnendoor naar een aparte ruimte waar containers staan en kunnen daar al hun afval op hun eigen tijd kwijt. De gemeente haalt het 1 maal per week op. Doordat ze in de woning gebruik maken van de Ventimax (een gft emmer met een biologisch afbreekbaar zakje) stinkt het gft niet. Nu is het daar wel luxe met een dergelijke aparte ruimte maar met een beetje goede wil is er in veel 'flats' wel een oplossing te bedenken waar een paar containers neergezet kunnen worden. Tip voor de gemeente: faciliteer een mogelijkheid voor het scheiden van gft afval en pmd.

 

 • Gewoon beginnen datgeen wat voor jou mogelijk is om te scheiden en zo nodig later uitbreiden/bijstellen. Het kan, als je het wilt.
 • Fabrikanten zouden meer rekening moeten houden met verpakkingen en afvalstromen. Soms is het voor een burger behoorlijk vermoeiend om weer te bedenken waar het afval in moet en of je het wel wilt kopen vanwege de verpakking. Ik vond het een mooi project maar ik heb niet de illusie dat het veel heeft meegewerkt aan de algemene bewustwording. Alleen al gemotiveerde mensen hebben meegedaan. Ik heb een wervingsmail naar mijn directe kennissenkring gestuurd (zo'n 40 adressen) en er heeft er niet één meegedaan. Er zijn er wel een paar die zeiden er nog meer aan te gaan denken, wat dan weer positief is. Maar de meesten wensten mij alleen succes. Ik denk dat er nog veel werk aan de winkel is, voordat we op de nullijn zitten met ons restafval. Ik blijf in ieder geval in eigen kring proberen die bewustwording op gang de krijgen. Als we dat met elkaar doen, dan wordt het nog wat. Ik heb zelf met veel plezier meegedaan.

 

 • Afval scheiden financieel belonen is een tip, en het de bewoners zo makkelijk mogelijk maken.

 

 • Ik ben tegen meer containers. Die onhandige grote dingen in de tuin vind ik vervelend. Ik loop liever naar de containers voor het papier en plastic. Daar zijn er genoeg van.

 

 


Weekopdracht 13:

Hoeveel gebruikte mobiele telefoons kan jij verzamelen?
Weekopdracht 12:

Welk gebruiksvoorwerp kan jij delen met anderen?
Weekopdracht 11:

Welke voedselproducten heb jij nog in de kast liggen?


Met elkaar hebben wij deze week een duik genomen in de kelder en keukenkastjes voor het verzamelen van ‘lastige’ producten. Deze week was de vraag aan jullie een lijstje te maken met voedselproducten...


Met elkaar hebben wij deze week een duik genomen in de kelder en keukenkastjes voor het verzamelen van ‘lastige’ producten.

Deze week was de vraag aan jullie een lijstje te maken met voedselproducten die in je huis liggen te verstoffen.

Dat blijken dan vooral dingen als zakjes met kruiden, restjes pinda's of chips, halve flesjes met saus of enthousiast gekochte "vreemde"snoepjes enz.

Lastig is het soms ook dat producten met meerdere stuks verpakt zijn en dan blijven ze toch wat langer in de kast liggen en verloopt de houdbaarheidsdatum.

In een kerstpakket zitten soms ook producten die je niet gebruikt of niet lust. Een kerstpakket is zo ontzettend leuk om te krijgen dat je de producten die je niet gebruikt gewoon aan iemand anders kan geven die er weer blij mee is.

Succes met de volgende weekopdracht, en vergeten jullie het wegen niet?


Weekopdracht 10:

Wat geef jij deze week een tweede leven?


Deze week was de vraag "wat geef jij een tweede leven"? Boeken en kleding vinden veelal hun weg naar de kringloopwinkels of rommelmarkten. Tijdschriften gaan vaak naar familie en vrienden. Tijdens ...


Deze week was de vraag "wat geef jij een tweede leven"?

Boeken en kleding vinden veelal hun weg naar de kringloopwinkels of rommelmarkten.

Tijdschriften gaan vaak naar familie en vrienden.

Tijdens de ontzettend leuke excursie deze week bij Opnieuw & Co konden wij zien en meemaken wat er aan inboedel, kleding en boeken binnengebracht wordt.

Echt enorme hoeveelheden worden gesorteerd, gerepareerd, geprijsd en vervolgens in de winkel geplaatst, of overgebracht naar een ander filiaal. Kortom een enorme organisatie, met veel gemotiveerde vriendelijke en behulpzame medewerkers.

Zomaar nog een leuk idee: lege potjes van jam, augurken enz het deksel verven met schoolbordverf. Zo kun je ze gebruiken als voorraadpotje en op het deksel kun je schrijven wat er in zit.

Succes bij de volgende weekopdracht!

 

 

 


Weekopdracht 9:

Welke verpakking is jou het meest opgevallen tijdens dit experiment?


Deze week waren er niet zo veel reakties van de deelnemers. Het gaat bij jullie natuurlijk al heel erg goed met het vermijden van zinloze niet herbruikbare verpakkingen. Toch waren er een paar verpak...


Deze week waren er niet zo veel reakties van de deelnemers. Het gaat bij jullie natuurlijk al heel erg goed met het vermijden van zinloze niet herbruikbare verpakkingen.

Toch waren er een paar verpakkingen die genoemd werden:

Melkpakken: melk drink je dagelijks bij het ontbijt, bij de lunch en voor je het weet maak je al weer het volgende pak open. Voordeel van een melkpak is dat hij gewoon in het pmd kan, en dus weer heel goed hergebruikt kan worden. 

Verpakkingen om speelgoed: speelgoed zit vaak enorm goed verpakt. Eerst in het karton en dan soms nog diverse plastic verpakkingen er omheen. Dit kan wel allemaal hergebruikt worden.

Een ander verhaal is de chipszak. Heel vervelend maar deze zak kan niet in het pmd, het weegt niets maar geeft wel restafval.

 

 

 

Succes met de volgende weekopdracht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Weekopdracht 8:

Hoe "afvalvrij" ben jij buiten de deur?


Hoe “afvalvrij” ben jij buiten de deur? Dit was de opdracht van deze week. - De dopper is een ideale drinkfles voor onderweg, kan overal gevuld worden en het geeft geen afval. - Ook het afval van j...


Hoe “afvalvrij” ben jij buiten de deur? Dit was de opdracht van deze week.

 • De dopper is een ideale drinkfles voor onderweg, kan overal gevuld worden en het geeft geen afval.
 • Ook het afval van je hond moet je opruimen. Een tip: plaats meer prullenbakken zodat je een zakje gelijk weg kunt gooien.
 • Op vakantie is het soms lastig je afval goed te scheiden. Er zijn al wel vakantieparken waar je het papier en plastic gescheiden kunt weggooien. Zeker in het buitenland is het soms lastig omdat de regels anders zijn en producten soms ook anders verpakt zijn en niet altijd los verkrijgbaar.

 

Het is niet altijd even eenvoudig, maar zolang wij ons bewust zijn en zoeken naar oplossingen komen wij er vaak wel uit, en vinden wij de juiste manier om ook “buiten de deur” afval te voorkomen.

 

Succes met de volgende weekopdracht!

 

              

 


Weekopdracht 7:

Welke tips van Emily Jane ga jij zéker gebruiken.


  Tijdens de lezing van Emily-Jane zijn er ook veel tips en onderwerpen besproken, en een aantal staan hieronder vermeld. Resultaten en tips van deze week: - Zoveel mogelijk groente en fruit onv...


 

Tijdens de lezing van Emily-Jane zijn er ook veel tips en onderwerpen besproken, en een aantal staan hieronder vermeld.

Resultaten en tips van deze week:

 • Zoveel mogelijk groente en fruit onverpakt kopen in de supermarkt of op de markt.
 • Koek voor school of onderweg kopen in een grootverpakking op rol en los in een doosje meenemen, ipv allemaal los verpakte koekjes.
 • Het gebruik van de bijenwasdoek voor het verpakken van kaas en  katoenen tasjes gebruiken voor groente en fruit.
 • Verpakkingen zoals papieren zakken hergebruiken.
 • De dopperfles, en bij gebruik van plastic waterflesjes deze meerdere malen gebruiken met kraanwater.
 • schoonmaakartikelen minimaliseren, gebruik maken van Baking Soda.
 • wasbare luiers.

 

Veel succes bij de komende weekopdracht.

 

 


Weekopdracht 6:

Wat is jouw beste restjesrecept?


Deze week stond in het teken van restjes. Soms kook je wel eens te veel of verloopt de week anders dan verwacht en heb je eten over. Dan kunnen deze restjes nog prima gebruikt worden. We hebben de de...


Deze week stond in het teken van restjes. Soms kook je wel eens te veel of verloopt de week anders dan verwacht en heb je eten over. Dan kunnen deze restjes nog prima gebruikt worden.

We hebben de deelnemers gevraagd naar hun eigen ultieme restjesrecept. Uit de reacties bleek dat de meeste deelnemers hier wel raad mee weten en goede tips hebben: je kunt een heerlijke salade , (oosterse) soep of quiche maken van restjes groenten, aardappelen/pasta. Ook had iemand een recept voor Macaroni Permagiano of voor een lekkere saus voor over de pasta.  En wat dacht je van een recept voor bananenbrood! Die maak je zo van een paar overrijpe bananen, wat bloem en een paar eieren.

 

 


Weekopdracht 5:

Hoe afvalvrij is jouw huisdier?


Deze week hebben we gekeken naar hoeveel afval je huisdier produceert, is dat veel, weinig, lastig of juist niet? Vele ervaringen en tips over katten, honden, kippen, en konijnen hebben jullie gedeeld...


Deze week hebben we gekeken naar hoeveel afval je huisdier produceert, is dat veel, weinig, lastig of juist niet? Vele ervaringen en tips over katten, honden, kippen, en konijnen hebben jullie gedeeld. Wat leuk om te lezen dat afval scheiden met dieren vaak hardstikke goed gaat! Een lastige is nog steeds het kattengrit of de kattenbakkorrels, dan heb je opeens kilo's meer restafval.


Weekopdracht 4:

Welke winkelier werkt al goed mee om afval te voorkomen?


    Deze week werd er nagedacht over een winkelier die al bewust omgaat met verpakkingen en het voorkomen van afval. Genomineerd is de Boerderijwinkel Dorpzicht in Barendrecht en deze winkel zal d...


 

 

Deze week werd er nagedacht over een winkelier die al bewust omgaat met verpakkingen en het voorkomen van afval. Genomineerd is de Boerderijwinkel Dorpzicht in Barendrecht en deze winkel zal door ons in het zonnetje worden gezet. 


Weekopdracht 3:

Wie heeft de beste tip om afval te voorkomen?


Al weer een week voorbij! En deze keer een wat meer uitdagende opdracht waarmee wij jullie (hopelijk) aan het denken hebben gezet. Deze week zijn er op de website 17 tips geplaatst om afval te voorkom...


Al weer een week voorbij! En deze keer een wat meer uitdagende opdracht waarmee wij jullie (hopelijk) aan het denken hebben gezet. Deze week zijn er op de website 17 tips geplaatst om afval te voorkomen en daar kunnen we vást ons voordeel mee doen in dit experiment.

Tip:

Fabrikanten zetten vaak een bepaalde hoeveelheid op hun verpakking, denk aan wasmiddel, zodat je ervan verzekerd bent dat je was schoon wordt. Gebruik hiervan de helft en je zult merken dat je was net zo schoon wordt.

Dit geldt ook voor andere dingen; denk aan de helft minder tandpasta (een erwt is genoeg), de helft minder shampoo onder de douche, de helft minder thee in je thee-ei, en zo zijn er nog meer varianten. Een leuke uitdaging om te zien wat je allemaal kunt halveren zonder dat je het merkt.

Eén van de deelnemers had nog een leuk artikel geschreven. Onderstaand de link http://www.foodlog.nl/artikel/met-nog-maar-15-kilo-restafval-kies-ik-voor-mezelf

 

Succes met de volgende weekopdracht!


Weekopdracht 2:

Maak een foto van jouw afval als je een warme maaltijd hebt gemaakt


Deze week vroegen we jullie om een foto te maken van het afval dat overblijft na het bereiden van een warme maaltijd. Bedankt voor de vele reacties. Over het algemeen viel op dat er bijna geen restafv...


Deze week vroegen we jullie om een foto te maken van het afval dat overblijft na het bereiden van een warme maaltijd. Bedankt voor de vele reacties. Over het algemeen viel op dat er bijna geen restafval overbleef. Alleen een 'slecht knorr zakje' en een zakje voor jus. In plaats van het knorr zakje, wordt de volgende keer een potje geprobeerd. Naast snijafval, bestond het afval dat overbleef vooral uit verpakkingen van plastic en papier/karton. Een van de deelnemers had een diepvriesproduct in de verpakking een tijdje buiten de diepvries laten liggen , waarna de kunststof coating van de verpakking verwijderd kon worden en het karton bij het oud papier kon. Een andere deelnemer koopt stokbrood de volgende keer bij de bakker, zodat de plastic verpakking vermeden kan worden. Een greep uit de reacties:

S.Nootenboom:

Mijn afval van vandaag. Gft bij het gft-afval en een plastic zakje dat ik hergebruik om mijn plastic afval in te verzamelen.

Familie P.J. van der Graaf-Soerel:

Afval van 13 september: bloemkoolstronk (voor de konijnen), 2 verpakkingen van 4 vegaburgers (karton en plastic)

L.H.  van Antwerpen:

Broccolistronken van afgelopen twee weken bewaard in originele verpakking. Nu samen met onverpakte ui en courgette maaltijdsoep van gemaakt. Weinig afval vandaag.

Desiree van der Hijden:

Afval van aardappelen,  sperziebonen en sla. Plastic verpakkingen van de groenten en plastic en papier van gerookte kip

Annie Blom:

Hmm...tja...dat juszakje. Ga ik me over beraden, ik doe er wel 5 dagen mee. Las trouwens, in 't kort gezegd, dat het kabinet nog dit  jaar een akkoord wil bereiken waarin milieuonvriendelijke verpakkingen zoals dit juszakje, moeten verdwijnen.


Weekopdracht 1:

Hoeveel verpakkingen open jij op 1 dag?


    Hallo deelnemers, de eerste Weekopdracht: Hoeveel verpakkingen open jij op 1 dag? is afgesloten en het resultaat is: er zijn 395 verpakkingen opengemaakt. Aan deze eerste opdracht is goed meeg...


 

 

Hallo deelnemers, de eerste Weekopdracht: Hoeveel verpakkingen open jij op 1 dag? is afgesloten en het resultaat is: er zijn 395 verpakkingen opengemaakt.

Aan deze eerste opdracht is goed meegedaan! We hebben in totaal 67 reacties gekregen op de website. Hieronder de statistieken op een rijtje:

 

 • In totaal zijn 395 verpakkingen geopend
 • Gemiddeld zijn er 5,8 verpakkingen opengemaakt (gemiddelde in Nederland is 7 verpakkingen op een dag!)
 • Het maximum aantal verpakkingen op 1 dag was 19                         Succes deze week met de tweede weekopdracht!